Tukan

25. dubna 2010 v 20:09 | AA |  živočíchy





Tukan

Každý, kto aspoň raz tohto vtáka videl, si ho iste s iným nepomýli. Napriek tomu, že tukaní zobák je takmer taký veľký ako telo vtáka, je neobyčajne ľahký. Pod tvrdou povrchovou rohovinou je riedke pletivo kostných trámčekov, ktoré zaručuje pevnosť, ale aj malú hmotnosť celého obrovského zobáka. Najpestrejšie sfarbený zobák má práve tukan žltohrdlý. Tukan sa zdržiava zväčša na stromoch, kde sa pohybuje veľmi obratne. Na zem zlietne iba zriedka. V domovine tukanov, v Južnej Amerike, často chlapci vyberajú mláďatá z hniezd v dutinách stromov a krotia si ich. Mláďatá po vyliahnutí z vajca sa rodičom vôbec nepodobajú. Majú krátke zobáky, na ktorých konček spodnej časti presahuje cez vrchný. Až po určitom čase nadobúda zobák konečnú podobu. Ale ešte niekoľko mesiacov po vyletení z hniezda je zobák mláďat kratší ako zobák dospelých tukanov. V prírode sa tukan živí najmä ovocím. Nepohrdne však ani mäsitou stravou, ako sú malé vtáčiky, jašterice či stromové žaby.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama